Proficiat! Er is een kleine uk op komst! De geboorte van zo’n wolk van een baby brengt altijd veel teweeg. Voor je kindje geboren is, mag je aan iedereen het heuglijke nieuws gaan vertellen. Misschien ben je ook al bezig met het inrichten van de babykamer, het kiezen van een naam, van de suikerboontjes en geboortekaartjes? Wanneer je kindje geboren is, begint jullie gezamenlijke reis pas echt. Vanaf nu heb je een extra gezinslid om voor te zorgen en om graag te zien. Zo’n stoere meid of een lieve jongen, die groeit als kool. Daar wil je alles voor doen! Om die lieve baby de best mogelijke start te geven, is het goed om voor de geboorte al enkele dingen in orde te brengen.

Basisbenodigdheden

Elke baby heeft de eerste maanden min of meer dezelfde spulletjes nodig. Denk hierbij maar aan luiers (al dan niet uitwasbaar), rompertjes, kleding, mutsjes, een jasje, een bed en een buggy. Aangezien kinderen nu eenmaal heel snel groeien, zul je merken dat je de eerste jaren heel regelmatig nieuwe kledij zal moeten kopen. Ook luiers gaan er heel snel door. Misschien wil je wel een mooie babykamer inrichten, met een aangepast babybedje en een kledingkast. Al die zaken kosten best veel geld. Gelukkig heb je recht op het groeipakket wanneer je een kindje gekregen hebt. Dat groeipakket is een financieel ruggensteuntje dat je elke maand op je rekening krijgt. Hiermee kun je (een deel van) de benodigdheden voor je kind of voor je kinderen betalen.

Goede voorbereiding

De komst van een kindje is bovenal een heel fijne gebeurtenis, maar het brengt misschien ook wel wat stress met zich mee. Je wil je goed voorbereiden op het leven met een kindje erbij, en hiervoor moet je al wel wat dingen op voorhand aankopen. Om hier de financiële ruimte voor te hebben, kun je kraamgeld aanvragen. Om dat te doen, moet je alleen enkele gegevens doorgeven, zoals het rijksregisternummer van de mama van de baby, de vermoedelijke geboortedatum van je kindje, enkele informatieve vragen over de (eventuele) papa van de uk, je rekeningnummer waarop je kraamgeld en later ook het groeipakket gestort mogen worden en eventueel al een doktersattest waarop de vermoedelijke bevallingsdatum staat. Ten vroegste twee maanden voor de uitgerekende datum, mag je het kraamgeld dan op je rekening verwachten.

Leuke bucketlist

Natuurlijk is de voorbereiding van de geboorte van je kleintje meer dan alleen kraamgeld aanvragen en de babykamer in orde maken. Neem ook zeker de tijd om nog even te ontspannen, om eventueel op “babymoon” te gaan en om foto’s te maken van de toekomstige mama met haar babybuik. Het kan ook fijn zijn om in een boekje de echootjes bij te houden en leuke anekdotes over de zwangerschap op te schrijven. Dit zorgt voor leuke herinneringen voor later.